2012/03/12

documental "Fukushima, a un pas de l'abisme"

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/japans-nuclear-meltdown/   (anglès)

http://www.tv3.cat/30minuts/   (català)



L'11 de març del 2011, just fa un any, un gran tsunami va arrasar la costa oriental del Japó. La fallida de la central nuclear de Fukushima va estar a punt de desembocar en una gran catàstrofe nuclear. Testimonis i protagonistes directes ens expliquen minut a minut la batalla per impedir-ho.

L'aniversari de la catàstrofe que va assolar el Japó amb el gran terratrèmol i posterior tsunami, "30 Minuts" aborda la qüestió amb un reportatge d'excepció, "Fukushima, a un pas de l'abisme". Produït per a la cadena de televisió pública nord-americana PBS, per al seu programa de referència "Frontline", el reportatge ofereix el resultat d'una àmplia investigació amb una aproximació sense precedents a la crisi nuclear de la central Dai-ichi de Fukushima. Un document que mostra fins a quin punt el Japó i el món van estar a punt d'assistir a un gravíssim accident nuclear.

Amb testimonis en exclusiva i figures clau del drama viscut en aquell complex nuclear -inclòs el primer ministre japonès i executius de la companyia TEPCO-, el document relata la història del treball frenètic i molt arriscat dels treballadors per poder reprendre el subministrament elèctric cap la central. Una feina enmig de la foscor i de l'elevada radioactivitat als edificis del complex. Som testimonis de com les primeres autoritats del país tracten d'obtenir informació precisa d'una crisi que, a poc a poc, deriva en una situació fora de control.

Són també testimonis d'excepció soldats i bombers que van fer tot el possible per refredar el reactor. O el director de la central i el seu dilema per continuar els treballs o salvar la vida dels seus treballadors. Com també les famílies que vivien a prop de Dai-ichi i que van desconèixer en tot moment que eren evacuats en la mateixa direcció que el núvol radioactiu, i que s'exposaven a nivells de radiació molt perillosos.



http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/health-science-technology/japans-nuclear-meltdown/voices-from-the-inside-fukushimas-workers-speak/